Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De toename van geweld en agressie gericht op moslims komt steeds meer onder de aandacht. Op social media is dat vooral te danken aan de Britse Zahid Akhtar. In 2014 heeft hij Documenting Oppression Against Muslims (DOAM) opgericht om nieuws en beelden van verschillende vormen van onderdrukking gericht op moslims onder aandacht te brengen. 

Zahid Akhtar, woonachtig in Engeland is van beroep een IT’er. Naast zijn werk is hij vooral actief als de oprichter en beheerder van DOAM. Wij vroegen hem waarom hij is begonnen met dit initiatief en wat hem beweegt. “DOAM is opgericht om licht te werpen op- en bewustzijn te creëren over de onderdrukking en haat tegenover de moslims wereldwijd. Ons doel is om een medium te zijn voor moslims zodat zij op de hoogte blijven van wat er gebeurd met de Oemmah.” Door bewustwording te vergroten probeert DOAM moslims aan te zetten om zinvolle stappen te nemen door middel van protesten en lobbyen.

Sinds de oprichting tot nu toe is DOAM in rap tempo gegroeid tot een belangrijke bron voor informatie over moslimhaat in westerse landen, maar ook oorlogsgeweld in landen zoals Syrië en Irak. De team bestaat voornamelijk uit Akhtar zelf en een kleine groep gedreven mensen die hem ondersteunen. Wij vroegen hem hoe zijn initiatief is ontvangen door de moslimgemeenschap. “Sinds de oprichting hebben wij heel veel steun en positieve feedback gekregen. Maar helaas krijgen wij vaak ook negatieve reacties van mensen die ons beschuldigen van creëren van haat.” Akhtar zegt dat DOAM ook gezien wordt als een terroristische organisatie en dat hij zelfs beschuldigd wordt van het steunen van terreurbeweging ‘de Islamitische Staat’.

Op zowel de website als social media pagina’s van DOAM verschijnen vaak beelden en berichten die verontrustend kunnen zijn. Niet iedereen kan dat waarderen en volgens critici hebben sommige beelden geen nieuwswaarde. Akhtar zegt zelf dat hij niet echt wordt tegengewerkt maar zo nu en dan wordt hij en leden van zijn team verboden om berichten te plaatsen op Facebook.

Momenteel is DOAM vooral actief als een Engelstalige nieuwsorganisatie maar sinds kort zijn er ook pagina’s in andere talen verschenen zoals Bengaals en Hindi. Nieuwsberichten en beelden die op DOAM verschijnen kunnen uit alle uithoeken van de wereld komen. Akhtar zegt dat hij door de jaren heen verschillende contacten en bronnen heeft gekregen en dat hij ook veel informatie overneemt van Arabische media.

De organisatie houdt zich naast nieuwsvoorziening ook bezig met belangenbehartiging van moslims in Groot Brittannië door samen te werken met organisaties zoals CAGE UK. Artsen en vrijwilligers die in Syrië actief zijn verschijnen ook regelmatig op  livestreams en geven verslag van de situatie in gebieden waar het regime van Bashar al-Assad bombardementen uitvoert.

Akhtar is momenteel bezig met expansie van DOAM en adviseert moslims om contact op te nemen met zijn organisatie indien er berichten zijn over moslimhaat, agressie, discriminatie of onderdrukking gericht op moslims. Wij vroegen hem als laatst hoe de toekomst van DOAM eruit zal zien. “Wij willen onze eigen media productie oprichten op onze website en daarnaast jaarlijks een magazine uitbrengen.”