Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Extremisme-onderzoeker Amarenath Amarasingam verbonden aan de Amerikaanse George Washington University, heeft op Twitter verteld hoe hij over de discussie rondom hoofddoek/niqab denkt. Wij hebben zijn tweets voor u in het Nederlands vertaald.

Weet je, voor mij begint en eindigt de hoofddoek/nikaab-kwestie met wat een moslimmeisje me een keer vroeg tijdens een interview:

Ze zei: Ik kon vroeger gewoon opstaan en naar school gaan. Tandenpoetsen, kast openen, aankleden, naar school gaan. Geen probleem.

Ze vervolgt: Maar op een bepaald moment werd het openen van mijn kast een politieke handeling. Mijn kledingkeuze werd een politieke keuze.

Ze gaat verder: Mensen keken naar me alsof mijn kledingkeuze op de een of andere manier een klap in hun gezicht was. Het was beproeving voor HUN manier van leven.

Ik weet niet precies wanneer dit gebeurde. Ik heb er nooit mee ingestemd. Ik heb me nooit aangemeld bij een beweging. Ik ging gewoon naar school.

Ineens werd wat ik ’s ochtends uitkoos om te dragen besproken door de Minister President. Hoe dan?
Het maakt de MP uit wat ik draag? Heeft hij niets anders te doen? Hij maakte een politiek doel van mij. Ik heb er niet voor gekozen om zo gezien te worden.

Het was geen identiteit waar ik voor koos. Nu, in de klas had ik een politiek statement gemaakt. Of, zo werd het gezien.

Ze vraagt me: Heb je je ooit zo gevoeld? Denk jij aan dit soort dingen als je je ’s ochtends aankleedt? Nee, zei ik. Nooit.

Precies, zei ze. Ineens is gewoon LEVEN uitputtend geworden. Ik hou niet eens van politiek, zegt ze lachend.

Foto: Steve Evans from citizen of the world. Wikimedia