Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sinds 1825 heeft Haiti, een voormalig kolonie van Frankrijk moeten boeten voor de opstand waarmee een einde werd gemaakt aan slavernij in het Caribisch eiland. De president van Frankrijk heeft eerder deze week aangekondigd dat hij de de ‘schulden’ van de voormalige kolonie gaat kwijtschelden.

Frankrijk dwong tot nu toe Haiti om herstelbetalingen te doen voor de revolutie van 1791 waar een einde werd gemaakt aan de bezetting en slavernij. In dat jaar kwamen de zwarte slaven in het eiland in opstand die tot 1804 heeft geduurd. Saint Domingue, zoals het eiland toen heette, was de meest winstgevende kolonie van Frankrijk. De voormalige bezetter heeft in 1825 met een vloot gedreigd het eiland weer te gaan bezetten als de nieuwe vrije republiek geen schadevergoeding betaalt voor het verlies die de Fransen hebben geleden als gevolg van de onafhankelijkheid.

Haiti moest 150 miljoen gouden francs aan Frankrijk betalen. Dat was naar schatting tienvoud van jaarlijkse inkomsten van het eiland. Het bedrag werd later gereduceerd tot 90 miljoen, die het land tot nu toe moet blijven aflossen.

De huidige president van Frankrijk, Francois Hollande heeft aangegeven de openstaande schuld van Haiti te willen kwijtschelden. Hij was deze week bij de huldiging van een monument van de slavernijgeschiedenis in Point-A-Pitre, op het Caribisch eiland Guadeloupe. Bij de plechtigheid waren politieke leiders van diverse eilanden uit het gebied aanwezig. De aankondiging van kwijtschelding door Hollande werd met staande ovatie en tranen van vreugde ontvangen.

Naast het goede nieuws heeft Hollande ook aangegeven niets in te zien in herstelbetalingen aan de voormalige koloniën. Haiti vraagt namelijk om miljarden in herstelbetalingen aan Frankrijk omdat het land in verleden eeuwenlang is uitgebuit. Ook het geld dat Haiti tot nu toe moest betalen aan Frankrijk wordt niet terugbetaald.