Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In besloten Facebookgroepen vertellen PVV’ers welke terroristische aanslagen zij zouden willen plegen en delen hun extremistische opvattingen met elkaar. De screenshots van die gesprekken gingen viral en de politie heeft daarom beloofd daar nu werk van te maken. Wij hebben gesproken met de activiste die verantwoordelijk is voor het verspreiden van die screenshots.

Zij gebruikt een pseudoniem op Twitter en verbergt haar echte identiteit. Maar voor twitterend Nederland is zij inmiddels wereldberoemd! Onder de handle @Yasminaelx tweet een moslima geregeld over racisme, discriminatie en onthult zij vaak gesprekken van PVV’ers uit besloten Facebookgroepen.


Anoniem
Uit veiligheidsoverwegingen wil zij haar identiteit niet bekend maken. “Als je je uitspreekt zoals ik, racisme exposed, dan krijg je gegarandeerd te maken met bedreigingen, mensen die je werkgever willen inschakelen of zeggen bij je langs te willen komen.” Yasmina El -zo noemt zij zichzelf op Twitter – kent veel twitteraars die daar echt ervaring mee hebben. “Voor mijn eigen gevoel van veiligheid blijf ik liever anoniem.”

Bedreigingen
Tot nu toe is zij alleen online bedreigd en doelwit geworden van scheldpartijen. Daarom is de activiste blij dat de politie heeft laten weten dat zij gaan optreden tegen de extreemrechtse aanhangers van Geert Wilders. Want dat is namelijk niet altijd het geval. “Meestal wordt er door de politie niets gedaan met screenshots die we naar hen doorsturen, maar af en toe gaan ze over tot actie. Daar kan ik alleen maar positief over zijn.”

Reacties
Het werk van Yasmina wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Zij zegt dat de reacties erg uiteenlopen. “Je krijgt veel haat over je heen, omdat je je kop boven het maaiveld steekt, maar daar ben ik wel aangewend.” Ze is gezegend met een dikke huid tegen dat soort dingen. “Gelukkig krijg ik veel meer positieve reacties.” Zij vindt alle steunbetuigingen die zij krijgt van mensen die zich bij haar aansluiten om mee te strijden tegen racisme hartverwarmend.

Bewustwording
Moslimhaat en zelfs het gebruik van geweld door extreemrechtse groeperingen neemt alleen maar toe. Daarom vroegen wij Yasmina wat moslims zelf hiertegen kunnen doen. Volgens haar laten veel moslims nog altijd alles over zich heen komen. Daarom denkt zij dat alles begint bij bewustwording. “Als moslims beter geïnformeerd raken over hun rechten kunnen ze zich daarover uitspreken en voor zichzelf opkomen. Door goed geïnformeerd te zijn over je grondrechten, moslimhaat en racisme, kan je je op een genuanceerde manier uitspreken zonder direct in scheldpartijen te vervallen.”

Dubbele standaard
Toch vindt de moslima dat bal niet de bij de slachtoffers van moslimhaat ligt, maar bij de daders en de instituties die dit voeden. “Als homo’s of joden gediscrimineerd worden gaan we ook niet vragen, wat zij anders kunnen doen, om dat te voorkomen, maar kijken we naar de daders. Dat dit bij moslimhaat nog niet standaard gebeurt, duidt al op de dubbele standaard.

Wees actief!
Tenslotte vroegen wij Yasmina wat voor concrete tips en suggesties zij heeft voor mensen die ook met haar mee willen strijden. “Veel tweeten”, zei ze. “Volg mensen die aansluiten bij jouw doel of overtuiging. Lees artikelen, geef je mening erover en converseer met mensen die dezelfde doelen nastreven.” Maar nog veel belangrijker vind ze dat mensen moeten volhouden. Een publiek generen kost namelijk veel tijd. Bij Hollandistan.nl spreken wij uit ervaring en kunnen bevestigen dat zij daar volkomen gelijk in heeft.