Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Haagse politicus Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid ligt onder vuur vanwege een grap die hij op sociale media heeft geplaatst. Een joodse vriend van zijn buurman heeft een auto gekocht van het merk Land Rover. Terwijl Van Doorn en vele anderen daarom kunnen lachen, roepen nationalistische Nederlanders dat dit een uiting is van antisemitisme. Sangar Paykhar legt uit waarom we dit soort verwijten van nationalisten niet serieus moeten nemen. 

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog zijn er zes miljoen joden uitgeroeid in Europa. Vervolging van deze etnische en religieuze minderheid is een eeuwenoude Europese traditie. In Nederland zijn er statistisch gezien veel meer joden uitgeroeid. Dat kwam onder andere door het feit dat sommige Nederlanders hun joodse buren voor slechts zeven gulden kopgeld hebben verraden en overgeleverd aan de nazi’s. Je zou denken dat Europeanen, met name de Nederlanders zich nederig opstellen gezien de zwarte geschiedenis die ze hebben met betrekking tot vervolging van joden. Niets is minder waar!

Moslims
Nederlanders zijn de meest brutale en fanatieke antisemitisme-roepers. Ze doen vaak alsof zij de grootste belangenbehartigers zijn van de joden. Als je de Nederlandse politici en de media hoort dan zou je bijna denken dat zes miljoen joden door de moslims zijn uitgeroeid en dat Nederland juist geprobeerd heeft de joden te redden.

Arnoud van Doorn
Daarom wordt elke uitspraak van moslims die iets met joden of Israël te maken heeft gelijk gezien als het bewijs dat zij erop uit zijn om de joden uit te roeien. Het feit dat Arnoud van Doorn een grap durft te maken over een jood zorgt voor massale verontwaardiging. Want hij is bekeerd tot de islam en dat kan alleen maar betekenen dat hij iets tegen de joden heeft. Het feit dat sommige niet-moslims in Nederland waarschijnlijk een opa of een oma hebben die heeft bijgedragen aan genocide tegen de joden, wordt buiten beschouwing gelaten.

Antisemitisme
In dagelijks discours in de politiek en de media worden moslims verweten van antisemitisme omdat zij tegen de staat Israël zijn. Want een staat opgericht op land dat met geweld is ontnomen van inheemse bevolking door Europese Asjkenazi-joden staat symbool voor jodendom en kritiek daarop wordt gelijk gesteld als haat tegen elke individuele jood. Met andere woorden, als een deel van de joden iets verwerpelijks doet, dan mag je dat niet bekritiseren want dat zou dan antisemitisme zijn. Ook is het maken van grappen daarover uit den boze. Grappen over moslims, zwarten, Turken en Marokkanen worden nooit als racisme of discriminatie gezien. Dat valt onder vrijheid van meningsuiting. Maar een grap over een jood, voornamelijk gemaakt door een moslim, wordt automatisch gezien als ontoelaatbaar en het bewijs van discriminatie.

Israël
De Nederlanders zijn dusdanig geconditioneerd dat zij bij antisemitisme niet aan hun eigen geschiedenis, en mogelijk hun eigen grootouders denken maar aan de moslims. Het gaat zelfs zover dat als Israëlische sluipschutters burgers in de Gaza-strook doden, dan zijn er honderden Nederlanders die op sociale media dat gaan verdedigen en zelfs toejuichen. In afgelopen jaren is de positie van Israël steeds meer onder druk komen te staan omdat een groeiende groep joden en niet-joden de misdaden van dat land veroordelen. Organisaties zoals ‘Een ander Joods Geluid‘ of Neturai Karta die volledig uit joden bestaan en vaak in verzet komen tegen fanatieke zionistische propaganda, winnen steeds meer terrein. Tegelijkertijd is er een nieuwe stroming van extreemrechtse Europese zionisten die de staat Israël steunen vanwege hun haat en afkeer tegen de islam en moslims. De rechts-extremisten zijn nog altijd antisemitisch maar hun haat voor moslims is veel groter en daarom zien zij Israël als een bondgenoot.

Het verwijt van antisemitisme gericht op moslims komt daarom vaak van mensen die niets willen weten over wat de joden is aangedaan in Europa meer dan 70 jaar geleden. Zij lopen over de lijken van zes miljoen joden om moslims te beschimpen en te demoniseren. Daarom moeten we mensen die antisemitisme-kaart trekken niet zo serieus nemen. het gaat hier niet om opkomen voor de joden, het is in werkelijkheid een manier om juist moslims aan te vallen.

Foto: Pantserwagen van Israëlische defensie van het Brits merk Land rover. Wikimedia