Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Amerikaanse mensenrechtenactivist Malik Shabazz, beter bekend als Malcolm X, heeft in een interview in 1963 uitgelegd waarom hij de witte linkse elite niet vertrouwt. Sangar Paykhar meent dat wij tegenwoordig hier in Nederland ook moeten oppassen voor mensen die menen beste bedoelingen te hebben maar ondertussen de belangen van minderheden ondermijnen.

In Nederland wordt al decennialang gesproken over de integratie van moslims en andere minderheden in de samenleving. Het debat daarover wordt voornamelijk gevoerd door twee partijen. Aan de linker kant is het de links progressieve grachtengordelelite die zich voordoet als de vriend en belangenbehartiger van de minderheden. Aan de andere kant zijn het boze verongelijkte rechts-nationalistische demagogen die de minderheden van alles verwijten. Dit debat lijkt in veel opzichten op het afschaffen van segregatie en de integratie van de zwarte Amerikanen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waar leiders zoals Malik Shabazz van grote invloed waren.

Linkse elite
De linkse witte Amerikanen deden alsof zij zelf er geen enkele belang bij hebben om segregatie af te schaffen. Daarom zagen veel zwarte Amerikanen hun heil in de linkse bewegingen. Voor onzekere mensen is het namelijk verleidelijk om elke persoon die een beetje lief doet aan te zien als je beste vriend. Minderheden die niet sterk in hun schoenen staan gedragen zich als tienermeisjes die zich laten verleiden door loverboys, de linkse elite. Zij krijgen aandacht en worden hier en daar getrakteerd met subsidies en baantjes. Daardoor wordt de liefde voor hun loverboys zo groot dat zij verblind raken voor de wijze hoe zij worden misbruikt. Want ook in Amerika hadden linkse politieke bewegingen belang bij integratie van de zwarte Amerikanen. Daarom wantrouwde Malik Shabazz de witte Amerikanen die meenden op te komen voor zijn rechten.

‘Verbinden’
De linkse elite gebruikt vaak enkele getemde vertegenwoordigers van minderheden als marionetten en lokazen. Een persoon die geassimileerd is en totaal niet meer kritisch is, wordt overal naar voren getrokken als een succesvolle voorbeeld van integratie. Want zolang je kritisch bent en niet overal toehapt, dan ben je niet geïntegreerd. Dan ben je niet aan het ‘verbinden’. Want de reden waarom je als leider of voorbeeldfiguur naar voren wordt geschoven is vooral het feit dat jij doet wat van jou gevraagd wordt door de linkse elite. Je komt niet op voor de belangen van minderheden, maar voor de politieke belangen van de linkse elite. Daarom werd Malik Shabazz als extremist en radicaal weggezet en andere zwarte Amerikanen die tam waren meer naar voren getrokken als voorbeeldfiguren.

GroenLinks
In de huidige samenleving waar er veel minder sprake is van ongelijkheid en segregatie, zie je nog steeds bepaalde patronen en structuren die in stand worden gehouden om de positie van de minderheden te ondermijnen. Dat wordt niet gedaan door rechts-extremistische PVV of Forum voor Democratie. Nee, het zijn de GroenLinksers die Kamervragen stellen naar aanleiding van een item op het actualiteitenprogramma van de linkse publieke omroep. Het zijn linkse wetenschappers die op de televisie conservatieve moslims één op één gelijk trekken met terroristen.

Diversiteit
Als het bijna verkiezingstijd is, dan kruipen links progressievelingen als slangen uit hun hol om te jagen op naïeve of opportunistische bruine en zwarte mensen die zij in hun lijst kunnen opnemen in het kader van diversiteit. Want ´mensen van kleur´ moeten ook vertegenwoordigd worden. Maar vervolgens worden deze ambassadeurs van diversiteit na de verkiezingen ingezet als stokken waarmee zij de minderheden mee kunnen slaan.

De wolf of de vos
Malik Shabazz vergelijkt de linkse elite met vossen die zich vriendelijk voor doen tegen de lammen. De wolven zijn niet vriendelijk, daarom krijgen vossen het vaker voor elkaar om een lam op hun bord te krijgen. Dat zie je ook in de wijze hoe enkele allochtonen die voor grote rechtse partijen werken niet veel succes behalen. Yernaz Ramautarsing van Forum voor Democratie kreeg geen zetel maar stond wel op de lijst om moslimhatende Hindoestaanse stemmen te trekken. Malik Azmani van de VVD kwam niet in het kabinet terecht ondanks het feit dat hij naar voren werd geschoven tijdens de verkiezingen. Maar GroenLinks kreeg met de half Marokkaanse Jesse Klaver toch vrij veel stemmen van minderheden. In verleden hebben de SP en PvdA rijkelijk mogen profiteren van stemmen uit de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse gemeenschap.

Burgerschap
De minderheden hebben niet geprofiteerd van hun bondgenootschap met links. In tegendeel, we worden juist benadeeld. Daarom is het van belang voor minderheden om zich niet te laten verleiden. Volwaardig burgerschap gaat gepaard met zelfredzaamheid en zelfverzekerdheid. Zolang minderheden zich als zielig opstellen en constant zoeken naar reddende witte elite, zullen zij nooit volwaardige burgers worden van de Nederlandse samenleving. Daarom zijn al die pogingen om integratie en diversiteit te bevorderen juist ondermijnend voor de minderheden. Want die initiatieven zijn niet onze eigen initiatieven maar die van de elite die ons nog altijd als een commodity zien.  We moeten daarom geen lammen meer zijn en zelf opkomen voor onze belangen.