Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Imam Youssef Abou Naafi’ vroeg via Facebook de volgende vraag: vindt men dat de moskeeën en islamitische organisaties hun religieuze en maatschappelijke plicht nakomen of niet? Sangar Paykhar heeft daar een uitgebreide antwoord op.

Allereerst moeten we één ding voorop stellen.  De religieuze instellingen hebben een leidinggevende rol binnen een islamitische gemeenschap. Immers, de imam is niet alleen iemand die het gebed leidt, hij is ook de leider van zijn gemeenschap. Dus religieuze organisaties van moslims in Nederland zijn gevraagd of ongevraagd, vanuit een strikt islamitisch perspectief verplicht om leiding te geven aan hun achterban.

Nu het volgende. De leiders van moslims in de tijd van de Sahaba waren de meest competente mensen die alles afwisten van politiek, economie, handel, oorlog en bovenal de religie. Zo waren zij instaat om goed te functioneren in hun tijd.

Maar wat zien wij terug in Nederland? Helaas zijn er mensen die gefaald zijn op school die een carrière zoeken in de dawah. Moskeebestuurders zijn in sommige gevallen ongeletterde en ongeschoolde oude mannen die nauwelijks Nederlands spreken en werkelijk niks af weten van de situatie van dit land. Zij huren een onderdanige imam in tegen een slavenloontje om het gebed te leiden. De imam mag geen eigen mening hebben en als hij iets van de islam af weet en ook mensen vertelt dat zij het zus of zo moeten doen, dan is zijn religieuze opleiding en kennis ondergeschikt aan de wensen en belangen van de moskeebestuurders.

En hoe zit de Nederlandse samenleving eruit? We leven in één van de meest ontwikkelde landen van de wereld waar het algemeen niveau van mensen kwa onderwijs bijzonder hoog is. Dit is een kenniseconomie. Hier moet je voor hele simpele baantjes minimaal een HBO diploma hebben. Hier is kennis en inzicht van de wetenschappen uiterst van belang voor iedereen die zich bezig houdt met maatschappelijke kwesties.

En wat is de positie van moslims in Nederland? Wij zijn de bodem van de samenleving. De aller armste, de slechts geschoolde, de meest criminele, met meeste sociale problemen.

Vind je het gek?

De imam heeft zelf uitgebreid gereageerd op de antwoorden die hij kreeg op zijn vraag. Dat kun je teruglezen op zijn pagina.